Τα Θεραπευτικά Laser απαριθμούν μια ιστορία μισού αιώνα και αποτελούν μια από τις λεγόμενες ‘επαναστάσεις’ της σύγχρονης ιατρικής έχοντας κατακτήσει επάξια τη θέση τους δίπλα σε όλο το μοντέρνο οπλοστάσιο του ιατρού, μαζί με τη Μαγνητική Τομογραφία, τη Ψηφιακή Αγγειογραφία, την Ακτινοθεραπεία, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλπ.
Το LASER παρουσιάσθηκε στον τύπο την Πέμπτη στις 7 Ιουλίου1960.
Σήμερα 53 χρόνια αργότερα υπάρχουν εκατοντάδες τύποι laser με χρήση σε πολλούς τομείς όλων των επιστημών.
Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ένα laser κατασκευάζεται με μεγάλη, με μικρότερη ή με πολύ χαμηλή ισχύ. Η ιατρική χρησιμοποιεί όλες τις ομάδες laser. Ένα laser με μεγάλη ισχύ κόβει όπως θα έκοβε ο χειρουργός με ένα νυστέρι σε κάποια χειρουργική επέμβαση, ενώ ένα laser με χαμηλή ισχύ χρησιμοποιείται προκειμένου να κατευνάσουμε τον πόνο ενός ασθενούς, να επουλώσουμε ένα δύσκολο διαβητικό τραύμα ή για να θεραπεύσουμε ιστούς από φλεγμονές και οιδήματα ή τραυματισμούς.
Πάραυτα, στους περισσότερους ανθρώπους ακόμη μέχρι σήμερα, είναι πιο γνωστά τα λεγόμενα “χειρουργικά laser” με τις πολλαπλές εφαρμογές τους σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Είναι τα laser που χρησιμοποιούνται στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκοπήσεις), στην αναίμακτη χειρουργική των οφθαλμών, στη γυναικολογία (συμφύσεις), στην πλαστική χειρουργική (lifting, αποτρίχωση), στη χειρουργική της οσφυϊκής δισκοκήλης, κλπ.
Τι είναι το laser;
Ένα laser είναι μια πηγή ενέργειας η οποία εκπέμπει ένα «καθαρό» φως. Η έννοια του «καθαρού» φωτός έχει να κάνει με το ένα και μοναδικό μήκος κύματος εκπομπής του, ακριβώς όπως αυτό θα συνέβαινε με τον «καθαρό» ήχο ενός φλάουτου σε αντιπαράθεση με το άκουσμα του ήχου από ένα μεταλλικό δοχείο με περιεχόμενο μερικές πέτρες καθώς κανείς το κουνά.
Μια δέσμη laser έχει, (ακριβώς όπως ένα φλάουτο) συνεχόμενα και σταθερά κύματα φωτός.
Ακτινοβολία που εκπέμπεται π.χ. από τον ήλιο, τη φωτιά, μια λάμπα ή από έναν πομπό καλείται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (Η.Α). Το laser δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μοντέρνα πηγή τεχνητού φωτός δηλαδή μια συσκευή ειδικά κατασκευασμένη να παράγει Η.Α, με συντονισμένη δέσμη φωτονίων στο επιθυμητό μήκος κύματος. Η εκπομπή μιας δέσμης laser μπορεί να γίνει τόσο στο οπτικό όσο και στο αόρατο για τα μάτια μας φάσμα.
Το μήκος κύματος και η ισχύ ενός laser καθορίζουν και τον τομέα χρήσης του.
Πόσες ομάδες laser χρησιμοποιεί η ιατρική;
Τα laser έχουν καταταχθεί σε τρις ομάδες.
Πολύ ισχυρά, χρησιμοποιούνται αντί του χειρουργικού νυστεριού όπως π.χ. σε έναν ακρωτηριασμό.
Ισχυρά, μπορούν να αφαιρέσουν διάφορα τμήματα παθολογικού ιστού όπως η εξαέρωση ενός κάλου από έναν δερματολόγο ιατρό.
Χαμηλής ισχύος ή θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ασθενών σε πολλούς τομείς της ιατρικής, της φυσικοθεραπείας και της αισθητικής του δέρματος.
Πότε άρχισε η θεραπευτική χρήση του laser;
Η θεραπευτική αξία του laser αποκαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πολλοί ερευνητές ιατροί απέδειξαν μέχρι το έτος 1967 τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του.
Οι πρώτες ανακοινώσεις για τα θεραπευτικά αποτελέσματα του laser και η κλινική ειδησεογραφία ανέφερε τότε ότι το φως από ένα συγκεκριμένο τύπο laser έχει διεγερτικά αποτελέσματα τόσο στον κυτταρικό πληθυσμό όσο και στους ιστούς που το απορροφούν. Αυτό το αποτέλεσμα ονομάσθηκε «βιολογική διέγερση του laser».
Στην Ελλάδα εργάζονται με θεραπευτικά laser πολλοί ιατροί σε διάφορες ειδικότητες και φυσικοθεραπευτές, από το 1988.
Ιατρικά laser με χρήση στη θεραπευτική αποκατάσταση.
Παρόλο που η θεραπεία με laser δεν είναι κάτι νέο, πολλοί άνθρωποι μέσα και έξω από την ιατρική κοινότητα γνωρίζουν πολύ λίγα για την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας με το laser.
Η χρησιμότητά του σε ιατρικές εφαρμογές, δηλαδή εκεί όπου ένα περιστατικό δεν ενδείκνυται για χειρουργείο ή εκεί όπου ο ασθενής δεν έχει αποτέλεσμα σε μια φαρμακευτική αγωγή τα θεραπευτικά laser έχουν να δώσουν πολλά.
Σε αντίθεση με τα χειρουργικά, των οποίων το αποτελέσματα από την εφαρμογή τους είναι μη αναστρέψιμα, τα θεραπευτικά laser έχουν πλήρως αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς η δράση τους δεν καταστρέφει τους ιστούς που ακτινοβολούνται.
Τα αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών laser είναι σημαντικά και συνοψίζονται στα εξής τρία: Αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοιδηματικά. Το πεδίο εφαρμογής είναι εξαιρετικά εκτεταμένο σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης.
Η θεραπευτική ιατρική σήμερα κάνει χρήση αποκλειστικά τα laser διόδων (π.χ.GaAs, GaAlAs, GaAlInP, K.T.P. κ.λ.α.).
Η επικρατέστερη, διεθνώς ονομασία, για τη θεραπευτική με laser σήμερα είναι: Low Level Laser Therapy (LLLT).
Ποίος είναι ο ρόλος ενός θεραπευτικού laser; Τι κάνει;
Ενώ ένα χειρουργικό laser κόβει η εξαερώνει έναν ιστό δηλ. τον καταστρέφει, το θεραπευτικό laser κάνει την αντίθετη ακριβώς εργασία. Δηλαδή:
Όταν οι ακτίνες laser έρθουν σε επαφή με τα κύτταρα του σώματος δημιουργούν μια βιολογική διέγερση. Η ανοσολογική άμυνα επηρεάζεται τοπικά και παράγεται ενεργητικότητα εξ’ αιτίας του κυτταρικού μεταβολισμού.
Επιστημονικά εξηγείται ως η διαδικασία μηχανισμού βιολογικής μόρφωσης των ιστών, που στην τελική της μορφή ή στάδιο μιας θεραπείας είναι η φυσιολογικοποίηση ή ομαλοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών των τμημάτων που ακτινοβολούνται. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η απελευθέρωση ενδορφινών του σώματος κατά την θεραπεία με laser.
Ποιοι το χρησιμοποιούν και τι μπορούμε να θεραπεύσουμε με laser; Ενδείξεις - Εφαρμογές
Χρήση
Το laser είναι πολύ κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από αθλητιάτρους, φυσίατρους ή φυσικοθεραπευτές αλλά και από ιατρούς πολλών άλλων ειδικοτήτων όπως ρευματολόγους, νευρολόγους, ή ορθοπαιδικούς εκεί όπου ο ασθενής άμεσα νοιώθει το θεραπευτικό αποτέλεσμα και φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση οι βελονιστές ιατροί, οδοντίατροι αλλά και οι κτηνίατροι.
Το αποτέλεσμα ενός θεραπευτικού laser δεν εξαρτάται από κάποια θερμότητα αλλά από τις ιδιότητες της κάθε κεφαλής laser.
Αυτά τα αποτελέσματα μιας δέσμης laser ανακαλύφθηκαν το έτος 1962 όταν οι ειδήσεις του ιατρικού ρεπορτάζ έκαναν λόγο για την θεραπευτική επίδραση που έχει το laser στο κύτταρο και οργανικό ιστό. Η θεραπεία με laser στον ανθρώπινο οργανισμό άρχισε το έτος 1967.
Σήμερα στο έτος 2013 υπάρχουν δημοσιευμένες πάνω από 3500 κλινικές μελέτες σε ιατρικά περιοδικά σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το θαύμα της θεραπείας laser.
Τι μπορούμε να θεραπεύσουμε με laser χαμηλής ισχύος;
Διαφορετικοί τύποι laser επηρεάζουν διαφορετικά τόσο τους ιστούς όσο και τα κύτταρα. Το τι πραγματικά θέλουμε να θεραπεύσουμε εξαρτάται σε όλες τις περιπτώσεις από το ποιον ή ποιους τύπους laser έχουμε στην κατοχή μας.
Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι τα laser έχουν τις εξής εφαρμογές:
LASER K.T.P., 532 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο, Λέμφο, και σε προβλήματα υπολειτουργίας Αγγειακού και Φλεβικού συστήματος.
LASER GaAlInP, 650 nm. Δέρμα, Βλεννογόνους του σώματος «Το μοντέρνο HeNe», συνδεσμικές βλάβες και τενοντίτιδες.
LASER GaAlAs, 808 nm. Ρευματοπάθειες μικρών αρθρώσεων και προβλήματα υπολειτουργίας Νεύρων (ριζίτιδες) και μεγάλες ή μικρότερες θλάσεις αθλητών.
LASER GαAs, 904 nm. Θεραπεία του Μυοσκελετικού συστήματος, αιματώματα και τραυματισμοί.
LASER GaAlAs, 980 nm. Θεραπεία Οστεοπόρωσης.
Ενδείξεις
Τα θεραπευτικά laser έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Από διάφορες κλινικές μελέτες και παρατηρήσεις προκύπτει ότι η εφαρμογή των ακτίνων ενός θεραπευτικού laser έχει ικανοποιητικά έως πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, σε μερικές δε περιπτώσεις ως η μόνη επιλογή του θεράποντος ιατρού. Αυτό σημαίνει ότι, όταν πολλοί ασθενείς κτυπούν τις πόρτες των ιατρείων διαφόρων ειδικοτήτων αυτό με την σειρά του επίσης οδηγεί σε αύξηση του εισοδήματος.
Χάρη στον χαρακτήρα της δέσμης laser (με δράση αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αποιδηματική, επουλωτική), η θεραπεία στην αποκατάσταση ασθενών με laser έχει κλινικά τεκμηριωθεί και αναγνωρισθεί επισήμως.
Λόγω αυτών των επιδράσεων της ακτινοβολίας, οι εφαρμογές των laser αποκατάστασης επεκτείνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης προσφέροντας τις θεραπευτικές των ιδιότητες με τον πιο ανώδυνο, ακίνδυνο και αμόλυντο τρόπο. Τα αποτελέσματα τους είναι εντυπωσιακά ακόμη και εκεί όπου άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν.
Παραδείγματα ικανοποιητικού αποτελέσματος επούλωσης ή θεραπείας αποτελούν, ανοιχτές πληγές δέρματος σε οξείες ή χρόνιες τραυματικές καταστάσεις ή άτονα σάκχαρο διαβητικά ή αγγειακά έλκη, διαστρέμματα, κακώσεις συνδέσμων, τενόντων και μυών, νευρολογικά ή μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και διάφορες παθολογικές ή λειτουργικές καταστάσεις π.χ. δισκοκήλες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, όπου κυρίως ο πόνος αποτελεί το μείζον πρόβλημα (το laser σπάει τον πόνο). Επίσης ακμή, ουλές, κυτταρίτιδα, ρυτίδες φλεγμονές και οιδήματα.
Η θεραπευτική χρήση των ακτίνων laser επεκτείνεται σε όλους τους τομείς όπως η ορθοπαιδική, αθλητιατρική, δερματολογία, αισθητική, πλαστική χειρουργική, νευρολογία, ρευματολογία, στοματολογία - οδοντιατρική, Ω.Ρ.Λ, παιδιατρική, φυσιατρική, βελονισμός, φυσικοθεραπεία κ.π.α. ειδικότητες.
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και τη θεραπευτική αξία των ακτίνων laser έχουν διατυπωθεί μόνο θετικά συμπεράσματα μεταξύ άλλων σε . . .
Αυχενικό σύνδρομο.
Παγωμένος ώμος - Αλγοδυστροφία.
Οσφυαλγίες μηχανικής αιτιολογίας - ισχιαλγίες.
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος κλπ.
Αθλητικές κακώσεις (τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, διασρτέμματα κλπ).
Ρευματοειδής αρθρίτιδα - Οροαρνητικές σπονδυλίτιδες.
Άτονα έλκη, κατακλίσεις και δερματικές εξελκώσεις.
Εφαρμογές
Η θεραπευτική με laser εφαρμόζεται επίσης στις κάτωθι ευαίσθητες ομάδες ασθενών
1. Τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν φοβερά γρήγορη βελτίωση με την θεραπεία laser.
2. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη – επουλώνονται ακόμη και οι πληγές τους.
3. Ασθενείς με άσθμα έχουν θαυμάσια αποτελέσματα μετά από μόνο 2 - 3 αγωγές.
4. Ασθενείς με γαστρεντερικές ενοχλήσεις παρουσιάζουν σοβαρή βελτίωση και επούλωση ακόμη και σε σοβαρές παθήσεις όπως είναι η νόσος του Crohn.
5. Ασθενείς με έλκη από κατάκλιση ή με χρόνια άτονα έλκη όπως π.χ. το σύνδρομο του Αδαμαντιάδη ή της νόσου του Buerger ακόμη και μέχρι το στάδιο της γάγγραινας.
Τα θεραπευτικά laser προσφέρουν αποτελεσματικότητα σε πληθώρα μυϊκών και σκελετικών παθήσεων, όπως είναι οι εκφυλιστικές οι φλεγμονώδεις και οι κακώσεις.
Στις εκφυλιστικές ασθένειες (όπως είναι η οατεοαρθρίτιδα των γονάτων, το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυοισχιαλγία, κλπ), με την κινητοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων της περιοχής επιβραδύνεται σημαντικά η εξέλιξη της πάθησης και βελτιώνεται σαφώς η ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Σε περιπτώσεις τοπικών φλεγμονωδών παθήσεων όπως στην επικονδυλίτιδα του αγκώνα, την περιαρθρίτιδα του ώμου, την τενοντίτιδα, κλπ. μπορούμε να μιλάμε για πλήρη θεραπεία. Όπου όμως η πάθηση είναι γενικευμένη (όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) τότε η αγωγή είναι ανακουφιστική και στοχεύει κυρίως στη μείωση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Όλες οι κακώσεις (θλάσεις διαστρέμματα, αιματώματα, κλπ) αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά και η χρήση των θεραπευτικών laser μειώνει το χρόνο αποκατάστασης περίπου στο μισό.
Πώς εκτελείται μια θεραπεία με laser;
Κρατά κανείς την κεφαλή laser τοποθετημένη στο σημείο όπου θέλει να θεραπεύσει. Η κεφαλή του laser όπου εξέρχεται το φως μοιάζει με ένα χοντρό στυλό. Το φως του laser εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς διαπερνώντας τους ιστούς σε βάθος μεταξύ 1 έως 5 cm εξαρτώμενο πάντα και μόνο από τον τύπο του laser. Πόσο χρόνο χρειάζεται μια θεραπεία εξαρτάται από το πόσο βαθιά βρίσκεται το πρόβλημα, την ισχύ της κεφαλής όπως και την επιφάνεια που καταλαμβάνει το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές απαιτείται χρόνος μεταξύ 3 και 30 λεπτών.
Το στοιχείο από το οποίο προέρχεται η ακτίνα laser τοποθετείται στο ασθενές σημείο, και πιέζεται ελαφρά στο δέρμα, ώστε να εισχωρεί η ακτίνα μέσα στους ιστούς, ενώ σε ανοικτές πληγές η θεραπεία γίνεται από απόσταση ενός εκατοστού.
Δημιουργεί πόνο;
Καθόλου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός φόβος, η θεραπεία είναι τελείως χαλαρωτική χωρίς το παραμικρό αίσθημα πόνου.
Πόσες επισκέψεις είναι αναγκαίες και με ποια συχνότητα κάθε συνεδρία;
Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα.
Συχνές επισκέψεις στην αρχή οι οποίες με τον καιρό γίνονται αραιές. Δηλαδή 2 έως 3 στην πρώτη εβδομάδα και μετά περίπου 2 επισκέψεις ανά εβδομάδα. Κάθε θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από 1 έως 15 συνεδρίες. Αυτή η διαφορά εξαρτάται από το ότι όλοι οι ασθενείς δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα, δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο αλλά και η φύση του προβλήματος όπως και η χρονιότητα να είναι διαφορετικά.
Με απλά λόγια, απαιτούνται περισσότερες επαναληπτικές επισκέψεις σε χρόνιους πάσχοντες ασθενείς εν αντιθέσει με τα οξέα περιστατικά. Συστήνεται επίσης μια συντηρητική παρακολούθηση 2-3 φορές το χρόνο ως επανεπίσκεψη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι με τη δέσμη laser; Αντενδείξεις; Επιπλοκές;
Το laser είναι μια δυνατή πηγή φωτός πολύ πιο λαμπρή από τις ακτίνες του ηλίου που φθάνουν στη γη μας.
Μερικά laser μπορούν να είναι επικίνδυνα - καμία αμφιβολία.
Όπως είναι αυτονόητο ότι κάθε δυνατή πηγή θορύβου θα προκαλούσε ατύχημα στα υγιή ευαίσθητα αυτιά μας, το ίδιο θα περίμενε κανείς να συμβεί και με τους ευαίσθητους στο δυνατό φως του laser, ανιχνευτές των ματιών μας.
Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για τους τύπους laser που εκπέμπουν στο υπέρυθρο φάσμα.
Παρόλο που δεν υπάρχουν καθόλου αναφορές για κάποια βλάβη στα μάτια που να προκλήθηκε από τα θεραπευτικά laser θα πρέπει κανείς να αποφεύγει να κοιτάζει επίμονα κατ’ευθείαν στην έξοδο της δέσμης laser.
Ακόμη και τα γυαλιά προστασίας δεν είναι αναγκαία κατά τη θεραπεία με αυτά τα μηχανήματα χαμηλής ισχύος και μπορούν χωρίς κίνδυνο να αποφευχθούν τόσο από τον χρήστη όσο και από τον ασθενή.
Εν τούτοις γυαλιά προστασίας χρειάζονται κατά την χρήση του laser Al με μεγάλη ισχύ >500 mW.
Η καλύτερη προστασία ενάντια στον τραυματισμό ματιών λόγω του φωτός laser δεν είναι τα γυαλιά προστασίας! Η καλύτερη προστασία είναι γνώση και κατανόηση των μηχανισμών δράσης ενός laser.
Επίσης είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση προκειμένου να μην κάνετε θεραπεία σε πονεμένο σημείο ενώ α ασθενής σας αντί για ένα πιθανό σπασμό από κάτω να έχει ένα πιθανό όγκο και φυσικά δεν χρειάζεται τη θεραπεία με laser αλλά τον χειρουργό του.
Επιπλέον οι ακτίνες laser δεν είναι ιονίζουσα, υπεριώδη ή ραδιενεργός ακτινοβολία όπως π.χ. οι ακτίνες Χ, και συνεπώς κανένας κίνδυνος.
Όμως έχει πολλές φορές παρατηρηθεί σε ασθενείς που έχουμε υπερδοσολογίσει (άτομα με χρόνια προβλήματα) να παρουσιάσουν κάποια αντίδραση που μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια και είναι η αίσθηση ότι ο πόνος γίνεται πιο έντονος λίγες ώρες μετά την θεραπεία, ή να παρατηρηθεί κάποιο πρήξιμο στην προβληματική περιοχή σαν να έκανε κανείς έντονη γυμναστική.
Ενημερώνουμε τον ασθενή μας να γνωρίζει ότι σε διάστημα 6-24 ώρες μετά την θεραπεία μπορεί να έχουμε μια αύξηση του πόνου στην επίμαχη περιοχή. Αυτό συχνά συμβαίνει λόγω του ότι το φως του laser έθεσε σε λειτουργία μηχανισμούς επιδιόρθωσης του προβλήματος εσωτερικά. Αυτό είναι καλό διότι γνωρίζουμε ότι σίγουρα ο ασθενής «ακούει» στη θεραπεία πράγμα που δεν συμβαίνει με πολλούς. Αυτό όμως συμβαίνει σε πολλούς ασθενείς των οποίων τα προβλήματα είναι χρόνια. Αυτή η αίσθηση του πόνου συνήθως είναι παροδική και υποχωρεί μετά από μερικές ώρες, ενώ έχει παρατηρηθεί σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παράταση του πόνου για 2-3 ημέρες. Αυτό έχει διαπιστωθεί ότι, οφείλεται μόνο στην υπέρ δοσολογία της θεραπείας ενός χρόνιου πάσχοντος ασθενούς και πουθενά αλλού.
Επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς μια οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με την θεραπεία laser;
Φυσικά! Η φαρμακευτική αγωγή που συστήνεται από τον θεράποντα ιατρό μπορεί να συνδυαστεί με αποτέλεσμα ο ασθενής να αποκομίσει το μέγιστο όφελος. Πάραυτα σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη μπορούν να μειώσουν το αποτέλεσμα της θεραπείας laser.
Τι πρέπει να προσέξει κανείς μετά από κάθε θεραπεία με laser;
Ο ασθενής δεν πρέπει να εκτεθεί σε θεραπεία με ισχυρές λάμπες ή σε μηχανήματα που εκπέμπουν θερμότητα.
Επίσης σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία περιλαμβάνει επούλωση σε χρόνια άτονα έλκη ή πληγές ο ασθενής δεν πρέπει να εκθέτει το σημείο εκείνο στο ισχυρό φως του ήλιου π.χ. σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα διότι μειώνεται η δράση της θεραπείας του.
Διευκρινίζεται στον ασθενή από την αρχή ότι, η θεραπεία laser δίνει αυτόματα ένα άμεσο αναλγητικό αποτέλεσμα. Ηρεμώντας ο ασθενής από τον πόνο του μπορεί να κάνει πράγματα που πριν δεν μπορούσε.
Η δική μας συμβουλή είναι να μην πέσει σ’αυτή τη παγίδα επειδή απλώς δεν έχει το σύμπτωμα του πόνου. Αναγκαία η κάποια ηρεμία στις δουλειές του και ανάλογη ξεκούραση.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να γίνει κανείς καλά από τη θεραπεία laser;
Όλοι οι ασθενείς δεν αντιδρούν το ίδιο σε μια θεραπεία laser. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του προβλήματος, σωστή διάγνωση, ενώ κάποιοι ασθενείς αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους.
Παρατηρεί κανείς την αντίδραση του ασθενούς από την 1 έως την 5 επίσκεψη. Κάποιοι ασθενείς αντιδρούν θετικά και άμεσα από την πρώτη επίσκεψη ενώ άλλοι όχι. Ένα ποσοστό περί το 10% δεν αντιδρά καθόλου ή μπορεί να έχει τόσο μικρό αποτέλεσμα όπου κανείς συμπεραίνει ότι η θεραπεία laser δεν είναι η κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης η θεραπεία laser σε κάποιες παθήσεις έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με άλλες.
Ποιοι μηχανισμοί βρίσκονται πίσω από ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα; Πώς γίνεται αυτό;
Tα laser που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις, μέσω της απορρόφησης των ακτίνων laser από τους ιστούς. Δεν έχουν θερμική αντίδραση και είναι απολύτως ασφαλή. Επειδή έχουν μια άκρως τονωτική επίδραση στα κύτταρα και στους ιστούς, ονομάζονται και biostimulating laser (βιοτονωτικά laser).
Η δράση των θεραπευτικών laser συντελείται σε κυτταρικά ή και ενδοκυτταρικό επίπεδο γι’αυτό και οι συνέπειές της δεν είναι άμεσα ορατές ή αντιληπτές από τον ασθενή μας. Τις περισσότερες μάλιστα φορές μεσολαβεί ένα διάστημα αρκετών ωρών ή και ημερών για να εμφανιστούν πλήρως τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Πολύ απλά θα έλεγε κανείς ότι, η είσοδος μιας δέσμης φωτός στο σώμα, με τις ιδιότητες του laser, φορτίζει με ενέργεια τους μηχανισμούς δράσης του οργανισμού με φυσικό επακόλουθο την δραστηριοποίησή του, ώστε να θεραπευθεί εκ των έσωθεν.
Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας θεραπευτικά laser, ανεβάζουμε εμφανώς την ενέργεια των κυττάρων του σώματος.
Ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του οργανισμού λειτουργεί καλύτερα, τοξικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα όπως και η κυκλοφορία του αίματος στον οργανικό ιστό που έχει υποστεί τη θεραπεία δέχεται θετικά θεραπευτικά ερεθίσματα. Επίσης εξασφαλίζεται η τόσο σημαντική για την ελαστικότητα του δέρματος σύνθεση των δραστικών ουσιών.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των ακτίνων laser οφείλονται κυρίως:
@ Στην πρωτογενή αναλγητική και δευτερογενή σπασμολυτική επίδραση της ακτινοβολίας στην πάσχουσα περιοχή.
@ Στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.
@ Στην αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική επίδραση της ακτινοβολίας στην πάσχουσα περιοχή.
@ Στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A - R.N.A.
@ Στην αναγέννηση και ανάπλαση των κυττάρων της πάσχουσας περιοχής που προκαλεί η ακτινοβολία.
Η δράση αυτή συνοπτικά θα έλεγε κανείς ότι είναι η ‘φυσιολογικοποίηση’ των κυτταρικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι με κατάλληλη εφαρμογή της δέσμης laser μπορούμε είτε να επιταχύνουμε την κυτταρική δραστηριότητα όπου αυτό χρειάζεται (π.χ. ταχύτερη επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ), είτε να τη μειώσουμε (π.χ. περιπτώσεις υπερβολικής έκκρισης σμήγματος από το δέρμα στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).
Όπως είναι γνωστό η σύντμησης των λέξεων L.A.S.E.R. = Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, σημαίνει ενίσχυση φωτός με διηγηρμένη (εξαναγκασμένη) εκπομπή ακτινοβολίας.
Αυτή η εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας είναι εκείνη που με την σειρά της προκαλεί και τις βιολογικές αντιδράσεις πάνω στους ιστούς που δέχονται αυτή την ακτινοβολία.
Στην συνέχεια θα παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα της θεραπείας με laser αποκατάστασης που μας είναι γνωστά μετά από μετρήσεις στα διάφορα εργαστήρια παγκοσμίως και τις κλινικές μελέτες που διάφορα νοσοκομεία έχουν δώσει κατά καιρούς στην δημοσιότητα (case reports).
Τι προσφέρει μια θεραπεία με laser στον ασθενή;
1. Aναλγητική δράση. Επιρροή στην σύνθεση της ενδορφίνης.
2. Αποιδηματική - Αντιφλεγμονώδη δράση. Αύξηση της προσταγλανδίνης και μετατροπή αυτής σε προστακυκλίνη.
3. Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και διαστολή των μικρών αρτηριδίων και τριχοειδών αγγείων με αποτέλεσμα την περαιτέρω οξυγόνωση και της ισορροπίας εσωτερικής θερμοκρασίας όλου του οργανισμού.
4. Αύξηση της αντοχής των νευρικών κυττάρων, μείωση σπαστικότητας του ασθενούς.
5. Γρήγορη αποκατάσταση/επαναλειτουργία αιμοφόρων αγγείων.
6. Αυξημένη επιθηλιακή δραστηριότητα και ανταλλαγή των ιστών.
7. Πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών στην περιοχή του τραύματος και μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα του δέρματος.
8. Τόνωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και των πρωτεϊνών στα κύτταρα του δέρματος.
9. Αυξημένη δραστηριότητα οστεοβλαστών με αποτέλεσμα την πώρωση καταγμάτων.
10. Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A - R.N.A.
11. Μεταβολή της υδροστατικής πίεσης εντός των αγγείων και μεγαλύτερη απορρόφηση του υγρού των ιστών.
12. Αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων άχρηστων προϊόντων. Δραστηριοποίηση των ηλεκτρολυτικών ανταλλαγών του κυτταρικού πρωτοπλάσματος. Χαλάρωση μυϊκών σπασμών.
13. Συνοπτικά, τέλος, έχουμε αύξηση λειτουργίας της φαγοκυττάρωσης, αυξημένη λειτουργικότητα των ενζύμων, βιταμίνωση και αντιβακτηριακή δράση, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα των laser αποκατάστασης.
Οι εφαρμογές των laser αποκατάστασης επεκτείνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης προσφέροντας τις θεραπευτικές των ιδιότητες με τον πιο ανώδυνο ακίνδυνο και αμόλυντο τρόπο.
Τα αποτελέσματα τους είναι εντυπωσιακά ακόμη και εκεί όπου άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν.
Υπάρχει κλινική τεκμηρίωση; Πού μπορεί κανείς να βρει κλινική τεκμηρίωση;
ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Με έκπληξη ίσως διαπιστώσετε ότι, υπάρχουν περισσότερες από 3.000 χιλ. κλινικά τεκμηριωμένες μελέτες σε in vitro και in vivo περιπτώσεις σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους.
Μέχρι προσφάτως μάλιστα είχαμε πάνω από 150 θετικές διπλές τυφλές κλινικές μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία με laser δοκιμάσθηκε από πολλές πλευρές. Σκεφθείτε ότι, για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου πολλές φορές απαιτείται μια και μοναδική διπλή τυφλή μελέτη με κάποια λίγα θετικά αποτελέσματα σαν απόδειξη ότι το φάρμακο «δουλεύει», για να δοθεί το πράσινο φως για την χρήση του με συμμετοχή μάλιστα των περισσοτέρων ταμείων. Εδώ έχουμε πάνω από 150, για να μην αναφερθούμε στις επίσης θετικές πιλοτικές μελέτες.
Η Θεραπεία του ασθενούς από τα χέρια ειδικών.
Κατ’ αρχήν το laser δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα εργαλείο που μόνο στα χέρια ειδικών ιατρών μπορεί να κάνει θαύματα, θεραπεύοντας και δίνοντας άμεση και μόνιμη λύση σε προβλήματα υγείας που χρόνια τώρα ίσως να βασάνιζαν τους ασθενείς σας.
Η θεραπεία laser αποτελεί μια ακίνδυνη και χωρίς πόνο θεραπευτική μέθοδο με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον απλό καθημερινό πόνο αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα του ασθενούς σε αρθρώσεις, μύες, τένοντες κ.λ.α. παθήσεις.
Το πλεονέκτημα μιας θεραπείας laser είναι να διεγείρει τα κύτταρα να αυτοθεραπεύονται εργαζόμενα από μόνα τους χωρίς χημικά και φάρμακα.
Τονίζεται ότι το laser που χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές ως το «εργαλείο του 2Ιου αιώνα» είναι φιλικό προς το περιβάλλον γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από ενισχυμένο, μονοχρωματικό φως!
Το τρίπτυχο μιας πετυχημένης θεραπείας εξαρτάται από τον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή που αντιμετωπίζεται από τον σωστά εκπαιδευμένο χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί την κατάλληλη κεφαλή θεραπευτικού laser.
Σήμερα η ιατρική έχει στη διάθεσή της ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες ειδικότητες σε μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Τα θεραπευτικά laser αποτελούν πραγματικά μια επανάσταση. Επανάσταση που προσφέρει στους ασθενείς ανακούφιση από παθήσεις που τους ταλαιπωρούν με τρόπο τελείως ακίνδυνο, ανώδυνο, αναίμακτο, χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια και υπόσχονται πολλά για το μέλλον.
Στη νέα χιλιετία που διανύουμε, τα θεραπευτικά laser έχουν ήδη την πρώτη θέση σε κάθε σύγχρονο ιατρείο ή τμήμα φυσικής αποκατάστασης.