+30 2410 538 538 | +30 210 981 81 81

English

Γιατί δεν πονάμε μετά από θεραπεία με laser;

Γιατί δεν πονάμε μετά από θεραπεία με laser;

Άρθρα
Γιατί δεν πονάμε μετά από θεραπεία με laser;

Το άρθρο έγραψαν οι: 

Μαραγιάννη/Ντόβα Δήμητρα, Αναισθησιολόγος και Νάθαν Ευαγγέλου, Dr Θεραπευτικής με Laser 

Ορισμός του πόνου 
Γιατί δεν πονάμε μετά από θεραπεία με laser;
Ο πόνος είναι μία εντοπισμένη αίσθηση ανησυχίας, οδύνης ή αγωνίας η οποία προέρχεται από τον ερεθισμό εξειδικευμένων νευρικών απολήξεων. 
Ο πόνος είναι μια ιδιαίτερη αίσθηση που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει καθένας σε διαφορετική ένταση και με διαφορετικό τρόπο. 
Ο πόνος χρησιμεύει ως προστατευτικός μηχανισμός στον βαθμό που παρακινεί τον πάσχοντα να απομακρυνθεί από την πηγή του.

Σύμφωνα με τον ορισμό της επιτροπής ταξινόμησης της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης του Πόνου (IASP) Maskey 1991: 
«Ο πόνος είναι μία δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία, που συνδέεται με πραγματική ή πιθανή ιστική βλάβη ή απλώς μια εμπειρία που περιγράφεται σε σχέση με μια τέτοια βλάβη». 
«Ο πόνος είναι πάντα υποκειμενικός. Κάθε άτομο μαθαίνει την έννοια της λέξης αυτής μέσα από εμπειρίες τραυματισμού του από την αρχή της ζωής του». 

Η εφεύρεση του Laser και ο Πόνος του ασθενούς

Το πρόβλημα του πόνου και η αντιμετώπισή του έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική. Από τη χρονική στιγμή που άρχισε να διαδίδεται η εφαρμογή των laser πολλοί ερεύνησαν και μελέτησαν τη δράση τους στον πόνο.

Το ερώτημα εάν τα θεραπευτικά laser μπορούν να βοηθήσουν ικανοποιητικά στην αντιμετώπισή του πόνου, απασχόλησε για πολλά χρόνια τους ερευνητές.

Η θεραπεία με Laser στον ανθρώπινο οργανισμό άρχισε το έτος 1967. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα όμως της δράσης μιας δέσμης Laser στον οργανικό ιστό και στο κύτταρο ανακαλύφθηκαν το 1962.

Στην αρχή όλες οι παρατηρήσεις στηρίζονταν πάνω σε εμπειρικές εκτιμήσεις χωρίς αντικειμενικά στοιχεία και ταυτόχρονη σύγκριση. Σήμερα θεωρείται δεδομένη η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών laser στην ανακούφιση του πόνου. Αυτό καταδεικνύεται από πάρα πολλές έρευνες και μελέτες.

Σήμερα, (στην αρχή του 2013), υπάρχουν δημοσιευμένες περισσότερες από 3500 κλινικά τεκμηριωμένες μελέτες σε in vitro και in vivo περιπτώσεις σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους.
Στην παγκόσμια βιβλιογραφία βρίσκουμε καταχωρημένες ανά ιατρική ειδικότητα πάνω από 150 θετικές διπλές τυφλές κλινικές μελέτες εφαρμογής των θεραπευτικών Laser στον άνθρωπο.

Ένα Laser είναι μία πηγή ενέργειας η οποία εκπέμπει ένα καθαρό φως. Η σύντμηση των λέξεων L.A.S.E.R. 
(Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), σημαίνει ενίσχυση φωτός με διηγηρμένη (εξαναγκασμένη) εκπομπή ακτινοβολίας. Αυτή η εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας είναι εκείνη που με τη σειρά της προκαλεί τις βιολογικές αντιδράσεις πάνω στους ιστούς που δέχονται αυτή την ακτινοβολία.

Τα Laser στην Ιατρική τα κατατάσσουμε σε 2 κατηγορίες:
Ισχυρά Laser με τα οποία κόβουμε ή εξαχνώνουμε διάφορους παθολογικούς, σκληρούς ή μαλακούς ιστούς, ονομάζονται ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ Laser.
Αδύναμα Laser με τα οποία διεγείρουμε βιολογικά την κυτταρική λειτουργία, ονομάζονται 
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ Laser.

Τα Θεραπευτικά Laser είναι μη κοπτικά Laser σε αντίθεση με τα χειρουργικά Laser τα οποία μπορούν να κόψουν, να κάνουν σύμπηξη ή να εξαχνώσουν διαφόρους ιστούς και δεν έχουν θερμική αντίδραση, διότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από κάποια θερμότητα αλλά από τις ιδιότητες της κάθε (ψυχρής) κεφαλής του Laser. 

Δοκιμαστικές εργασίες - Αναλγητικά αποτελέσματα

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές από τις αρχικές κλινικές μελέτες μετά την ανακάλυψη του Laser προκειμένου να τεκμηριωθεί επιστημονικά η δράση των Θεραπευτικών Laser στην Ανακούφιση του Πόνου.

Dr. Walker, Pam Institute Los Angeles. Double - blind study.
Απέδειξε ότι η εφαρμογή θεραπευτικών laser στη νευραλγίας τριδύμου, στην οστεοαρθρίτιδα και στην ισχιαλγία ανακουφίζει τον χρόνιο πόνου. 

Dr. Rochkind & Belkind, Ichilov hospital, Institute of Sience Ισραήλ. Tel Aviv & Wiezman. 
Έδειξε ότι η χρήση laser εμποδίζει το μετατραυματικό εκφυλισμό των νεύρων

Dr. Yoshikoti Oyamada & Sator Ιαπωνία, Ορθ/κή χειρ/κή κλινική National Hamaki Ousen Hospital.
Έδειξε ότι η εφαρμογή των laser στη χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα ρευματικά νοσήματα με χρόνιο πόνο επιφέρει αναλγησία.

Dr. Kamikawa & Kuoto, Double blind study.
Η μελέτη των σε ασθενείς με οσφυαλγία, κεφαλαλγία, νευραλγίες και «παγωμένο ώμο» απέδειξε τη θεραπευτική δράση των laser στον πόνο.

Dr. Εμμανουηλίδης, Κ.Α.Τ. Αθήνα. Double - blind study. 
Έδειξε σημαντική ανακούφιση του χρόνιου πόνου καθώς και αποκατάσταση αθλητών μετά τη χρήση laser.

Dr. Colov, University of Copenhagen C. Hospital - Δανία. 
Τμήμα ρευματολογίας και αποκατάστασης. Double - blind study. 
Έδειξε μετά τη χρήση του laser σημαντικά αποτελέσματα 
▼ στην ανακούφιση του πόνου
▼ στην ελάττωση του οιδήματος των αρθρώσεων και 
▼ στη βελτίωση της κινητικότητας των μικρών αρθρώσεων των δακτύλων της άκρας χείρας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Dr. Bieglio, Marseille University - Γαλλία.
Μελέτησε το ηλεκτρικό δυναμικό που παράγεται μετά από πρόκληση του αντανακλαστικού του αχίλλειου τένοντα στο κνημιαίο νεύρο και στη συνέχεια στην έκφυση του ισχιακού νεύρου. Μετά από θεραπεία με laser του αχίλλειου τένοντα αποδείχθηκε ότι, και στις δύο περιπτώσεις αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά ο χρόνος μετάδοσης του ερεθίσματος. 

Έρευνες που έγιναν στην Φιλανδία από τον ερευνητή ιατρό Dr.P.J.Pӧntinen (διπλές – τυφλές μελέτες) απέδειξαν την ανακούφιση στον πόνο από τα θεραπευτικά Laser. 
Επίσης ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο υπεβλήθησαν σε Θεραπεία Βελονισμού με Laser. 
Μετά την θεραπεία το 40% των ασθενών δεν πόνεσε ξανά και η διάρκεια της αναλγησίας ήταν μεγάλη.

Ο ιατρικός κόσμος της Κίνας πάνω από τριάντα χρόνια τώρα χρησιμοποιεί θεραπευτικά laser ως αντικατάσταση της βελόνης του παραδοσιακού βελονισμού.

O «πατέρας» των θεραπευτικών laser Dr. Endre Mester καθώς και η εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της φωτοβιολογίας και της εξήγησης της βιοδιεργετικής δράσης των laser πάνω στους ιστούς, Dr. Tina Karu αποδεικνύουν επιστημονικά και υποστηρίζουν την αναλγητική δράση των laser σε πολλές δημοσιεύσεις τους. 

Νευροφυσιολογική εξήγηση της αναλγητικής δράσης του Laser

Τι είναι εκείνο που προκαλεί την αναλγησία στην περιοχή του σώματος που «πάσχει» όταν τη «φωτίσουμε» 
με ένα laser;

Γιατί δεν πονάμε μετά από θεραπεία με laser;

Η διέγερση με laser δρα στις συμπαθητικές νευρικές ίνες του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος και προκαλεί «αλλαγές» στη νευρική τους δραστηριότητα.

Πολλά χρόνια τώρα, Ερευνητές - Νευροφυσιολόγοι στην Ευρώπη και στην Κίνα αρχικά και σήμερα σε πολλές χώρες της γης, απέδειξαν ότι η ουσία ναλορφίνη, η οποία είναι παράγωγο της ενδορφίνης, υπάρχει αποθηκευμένη στα ενδογενή συστήματα αναλγησίας με τα οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαχειρίζεται τον χρόνιο και τον οξύ πόνο. 

Όταν η περιοχή του πόνου δέχεται την επίδραση της δέσμης των Laser η ναλορφίνη παράγεται σε αφθονία. 

Η ναλορφίνη μαζί με άλλες ενδογενείς ουσίες όπως η β-ενδορφίνη, η δυνορφίνη και η σεροτονίνη είναι πεπτίδια που ανιχνεύονται στον εγκέφαλο, στον νωτιαίο μυελό, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (Ε.Ν.Υ.) και στο περιφερικό αίμα. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται υπεύθυνες για τη διαχείριση του πόνου από τον εγκέφαλο για την αναλγησία στον οργανισμό. 

Ιταλοί ερευνητές απέδειξαν ότι μετά την θεραπεία με Laser αυξάνεται τάχιστα η παραγωγή της β-ενδορφίνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (Ε.Ν.Υ) και στο περιφερικό αίμα μειώνοντας αποτελεσματικά τον πόνο.

Όταν ειδικά σημεία της επιφάνειας του δέρματος ακτινοβοληθούν με laser η βιοερεθιστική επίδραση της δέσμης του φωτός μεταφέρεται μέσω των κεντρομόλων νευρικών ινών σε περιοχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος όπου υπάρχουν οπιούχοι υποδοχείς οι οποίοι διεγειρόμενοι προκαλούν την έκκριση ενδογενών οπιοειδών ουσιών που αναστέλλουν τον πόνο.

Αυτές με τη σειρά τους δρουν στα ενδογενή ανιόντα και κατιόντα συστήματα αναλγησίας που εδρεύουν στον εγκέφαλο και προκαλούν αναλγησία (λειτουργούν δηλαδή ως διακόπτες πόνου) μικρής ή παρατεταμένης διάρκειας.

Αυτό γίνεται λόγω της υπερπόλωσης που συμβαίνει στις κυτταρικές μεμβράνες των αισθητικών νευρικών ινών. Για να εκπολωθούν οι κυτταρικές μεμβράνες απαιτούνται ερεθίσματα υψηλής έντασης. 

Η υπέρ πόλωση των αισθητικών νευρικών ινών οι οποίες «άγουν» το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση ή πλήρη αναστολή του πόνου. 

Η δράση της δέσμης των Θεραπευτικών Laser ευθύνεται όχι μόνο για την αύξηση της παραγωγής ενδογενών οπιοειδών ουσιών που παράγεται στον εγκέφαλο αλλά και για την παρέμβαση της στον μεταβολισμό του πολύ σημαντικού πεπτιδίου - της σεροτονίνης - με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μιας άλλης, επίσης πολύ σημαντικής ουσίας του οργανισμού, του  5-ινδολεακετικού οξέος.

Η σεροτονίνη και το παράγωγό της το 5-ινδολεακετικό οξύ ευθύνονται για τη χαλάρωση, την ηρεμία, την αισιοδοξία, τη γαλήνη, την αυτοεκτίμηση που βιώνουν όσοι ασθενείς βρίσκονται σε θεραπεία με laser μια θεραπεία ανακουφιστική με τοπική και γενική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και χωρίς παρενέργειες. 

Αυτή είναι η νευροφυσιολογική εξήγηση της τοπικής-περιφερικής αναλγητικής δράσης της ακτίνας laser. 

Επίδραση της δέσμης Laser σε μια θεραπεία

Τα σημεία ενεργοποίησης καθώς και τα σημεία ευαισθητοποίησης (τοπικά, παρασπονδυλιακά και ομοιοστατικά) ευαισθητοποιούνται και πονούν όταν συμβεί: 
Τραυματισμός, χρόνια εκφυλιστική νόσος, μεταβολική νόσος, καταπόνηση μυών από επαναλαμβανόμενες ίδιες κινήσεις, νόσος του συνδετικού ιστού, ινομυαλγία και μυοπεριτονιακό σύνδρομο κ.ά.

Έχει αποδειχθεί ότι έπειτα από θεραπεία με Laser επάνω σε trigger points τα οποία είναι μυϊκά σημεία ενεργοποίησης του πόνου, χαλαρώνουν και δεν πονούν.

Η εξήγηση είναι ότι η δράση laser στα μαλακά μόρια που αλγούν (μύες-τένοντες-περιτονία-σύνδεσμοι) αυξάνει τον βαθμό ανοχής της πίεσης στα σημεία ευαισθητοποίησης-ενεργοποίησης (T.P.-A.P.) 

Στη Φιλανδία ο ερευνητής-ιατρός Dr P.J.Pӧntinen απέδειξε μέσα από διπλές-τυφλές μελέτες ότι το πολύ αδύναμο laser HeNe είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενών με βασανιστικό και επίμονο χρόνιο πόνο. 

Στις ίδιες μελέτες τα υγιή άτομα που συμμετείχαν και είχαν ικανοποιητικό βαθμό ανοχής στην πίεση δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τη θεραπεία με laser. 

Σύμφωνα με ηλεκτρομυογραφική καταγραφή σε οσφυϊκό πόνο και σε ισχιαλγία η θεραπεία με laser είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την φλεγμονώδη και οιδηματώδη φάση της πάθησης και δρα άμεσα ανακουφίζοντας γρήγορα τον ασθενή. 

Η χρήση λοιπόν των Θεραπευτικών Laser επαναφέρει στα φυσιολογικά όρια την χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση στα σημεία πυροδότησης του πόνου. Η διέγερση με laser είναι κατάλληλη για θεραπεία συμπαθητικών νευρικών ινών, προκειμένου να αλλάξουν τη νευρική δραστηριότητα. Τα αναλγητικά αποτελέσματα είναι επίσης σημαντικά ακόμη και σε σημεία όπου δεν έχει γίνει θεραπεία.

Έχει επίσης παρατηρηθεί έπειτα από θεραπεία με laser ταχεία επούλωση της μετεγχειρητικής πληγής ακόμη και σε επεμβάσεις με άσχημη πυώδη κατάσταση. 

Ένα από τα θετικά σημεία του μιας θεραπείας με Laser, εκτός της αναλγησίας πριν την επέμβαση, έχουμε και αναλγησία σε μετεγχειρητικήούς πόνους. 

Ο καρκινοπαθής ασθενής που πονάει εξ αιτίας της νόσου, μπορεί μετά από μια θεραπεία με Laser να ωφεληθεί τα μέγιστα, διότι ο οργανισμός του διαθέτει επίσης υγιή συστήματα αναλγησίας, γι’αυτό κάθε παυσίπονη παρέμβασή μας με τα Laser είναι βοηθητική και ανακουφιστική. 

Ποιοι ωφελούνται από μια θεραπεία με Laser; 

Η εφαρμογή των θεραπευτικών laser δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και ενδείκνυται ως το καλύτερο αναλγητικό, χωρίς παρενέργειες, φάρμακο. 

Οι ασθενείς μπορούν άμεσα να ωφεληθούν που υποφέρουν από: 
πονοκέφαλο - ημικρανία - νευραλγία τριδύμου - μεθερπητική νευραλγία - αυχενικό σύνδρομο - οσφυαλγία - ισχιαλγία - μεσοπλεύρια νευραλγία - μυαλγίες - οστεοαρθρίτιδα γόνατος - ριζίτιδα - ρευματοειδή αρθρίτιδα - αγκυλώσεις - μυϊκές θλάσεις - δυσκαμψία «παγωμένου» ώμου - περιαρθρίτιδα ώμου και τενοντίτιδες - μετατραυματική αρθρίτιδα - αρθρίτιδα γνάθου - διαστρέμματα - μετεγχειρητικοί πόνοι. 

Πώς γίνεται μια θεραπεία με Laser και ποιο το αποτέλεσμα; 

Κρατάμε την «κεφαλή» του Laser πάνω στα σημεία που θέλουμε να θεραπεύσουμε διατρέχοντας όλη την επιφάνεια της περιοχής του αναφερόμενου πόνου.
Γιατί δεν πονάμε μετά από θεραπεία με laser;
Η φωτεινή δέσμη του Laser εισέρχεται στο  σώμα του ασθενούς διαπερνώντας τους ιστούς σε βάθος από 1cm έως 5cm ανάλογα με τον τύπο του Laser που χρησιμοποιούμε.

Ο χρόνος που απαιτείται για μια θεραπεία κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά και εξαρτάται από το πόσο βαθειά βρίσκεται το πρόβλημα, από την ισχύ της «κεφαλής» του Laser και από την έκταση της επιφάνειας που πρέπει να θεραπεύσουμε. 

Η συχνότητα των θεραπειών είναι 2-3 φορές την εβδομάδα και κάθε κύκλος θεραπείας ολοκληρώνεται μετά από 8 έως 12 συνεδρίες.

Τα περιστατικά με πρόσφατο πόνο αντιμετωπίζονται με λιγότερες θεραπείες συνήθως 4-6 συνολικά. 
Στην περίπτωση όμως ασθενών με χρόνιο πόνο θα χρειασθούν περισσότερες θεραπείες (10-12) και ίσως αργότερα κάποιες επαναληπτικές.

Όλοι οι ασθενείς με πόνο δεν αντιδρούν το ίδιο στην θεραπεία. Από την εμπειρία μας έχουμε προσέξει ότι στις πρώτες 6 θεραπείες ο ασθενής δέχεται με ανακούφιση ένα δυνατό αναλγητικό αποτέλεσμα. Νοιώθει να είναι ήρεμος και ότι μπορεί να κάνει πράγματα που πριν δεν μπορούσε. 

Εμείς θα λέγαμε ότι στο διάστημα των πρώτων έξι επισκέψεων της θεραπείας είναι αναγκαίο να είναι κανείς προσεκτικός με κάθε μορφής κόπωσης έτσι ώστε ο ασθενής να αποκομίσει τα μέγιστα και για να μην υπάρξει υποτροπή και επιδείνωση του πόνου, πράγμα που θα απογοήτευε τον ασθενή. 

Πολλοί ασθενείς πέφτουν στην παγίδα και αυξάνουν τις δραστηριότητές τους ακριβώς επειδή δεν έχουν πλέον το σύμπτωμα του πόνου. Ένα ποσοστό 5-7% των ασθενών εμφανίζει ελάχιστη βελτίωση.

Έχουμε επίσης προσέξει ότι:
Η θεραπεία σε ορισμένες παθήσεις έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με κάποιες άλλες.
Σε ασθενείς με χρόνιο πόνο κυρίως νευροπαθητικό μπορεί να συμβεί τις επόμενες 6 με 24 ώρες από την θεραπεία μία επιδείνωση του πόνου. 

Αυτό συμβαίνει επειδή μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός επιδιόρθωσης του προβλήματος και διεγείρονται οι απολήξεις των μικρών συμπαθητικών ινών του αυτόνομου νευρικού συστήματος. 

Οι ίνες αυτές είναι διάσπαρτες στο MATRIX δηλ. το μεσοκυττάριο διάστημα και φέρουν ερεθίσματα προς και από τον εγκέφαλο στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Η αίσθηση της αύξησης του πόνου είναι συνήθως παροδική και υποχωρεί μετά από 1 ή 2 ημέρες.

Η επιδείνωση του πόνου μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπέρ δοσολογία της πάσχουσας περιοχής. Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου δέχεται πολλαπλά επαναλαμβανόμενα ισχυρά ερεθίσματα από τους κορεσμένους από την δέσμη Laser ιστούς που θεραπεύουμε με αποτέλεσμα να στέλνει αρνητικό σήμα έντονου άλγους και δυσφορίας στον φλοιό του εγκεφάλου. Απλώς θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός στον χρόνο και στο είδος της θεραπείας με Laser. 

Συμπερασματικά, είναι επιστημονικά και κλινικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας Θεραπευτικά Laser ανεβάζουμε εμφανώς την ενέργεια των κυττάρων του σώματος. 

Η θεραπεία με Laser είναι χαλαρωτική και ανακουφιστική. Αποτελεί μία ακίνδυνη και χωρίς πόνο θεραπευτική πράξη, με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον απλό καθημερινό πόνο αλλά και πολύ σοβαρά προβλήματα με χρόνιο και νευροπαθητικό πόνο. 

Κάθε ζωντανός οργανισμός, μικρός ή μεγάλος, άνθρωπος ή ζώο, μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία Laser χωρίς να φοβάται για παρενέργειες.  

Τα Θεραπευτικά Laser προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις μέσω της απορρόφησης των ακτίνων Laser από τους ιστούς. Ο μηχανισμός της αυτοθεραπείας και της ρύθμισης της ομοιόστασης του σώματος στο φυσιολογικό λειτουργεί σαφέστατα καλύτερα. Τοξικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται στον οργανικό ιστό λόγω της διαστολής των τριχοειδών αγγείων. Όλη αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και σαφή αναλγητική δράση.

Συνεπώς, η χρήση των Θεραπευτικών Laser στα ιατρεία πόνου αποτελεί μία σύγχρονη, αποτελεσματική, ασφαλή και ισχυρή μέθοδο αναλγησίας. Το λεπτομερές ιστορικό, η κατάλληλη χρήση της κεφαλής του Laser, ο ανάλογος αριθμός επισκέψεων και η σωστή διάρκεια των θεραπειών, θα κρίνουν το αναλγητικό αποτέλεσμα προς κάθε πονεμένο ασθενή. 

 

Γράφει: 
Dr Νάθαν Κ. Ευαγγέλου
Share this post: 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT ΠΑΝΕΠΕΘΕΛ Medical Lasers Laser.gr Irradia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Laser Center Larissas | ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕ LASER

Το κέντρο θεραπείας Laser Therapy Center ιδρύθηκε το έτος 1991 στο Νομό Λάρισας με την ονομασία Physio Laser. Στην συνέχεια, το έτος 1996, μετονομάστηκε ως Laser Center Larissas. 10 χρόνια αργότερα, το έτος 2006, το τμήμα θεραπείας με laser της «Laser Center Larissas» απέκτησε τον δικό του ξεχωριστό διακριτικό τίτλο «Laser Therapy Center».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΙΣΑ: Laser Center Larissas

Ερυθρού Σταυρού 9, 412 21, Λάρισα

+30 2410 538 538

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Laser Therapy Center

Παν. Ζήδρου 7, 402 00, Ελασσόνα

+30 24930 24 200

ΑΘΗΝΑ: Laser Therapy Center

Λ. Ποσειδώνος 47, 162 75, Π. Φάληρο

+30 210 981 8181

BULGARIA: Laser Therapy Center

29 Dame Gruev Str, 2700, Blagoevgrad

+359 8 96 97 98 99

------

+30 6938 538 538

info@laser-center.gr

www.laser-center.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.